Mac vs Windows

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Leestijd: 2 months ago

Mac vs Windows

Leestijd: 6 minuten

Als je een een creatieve school of bedrijf binnenwandelt, word je overspoeld door iMacs en Macbooks. Als je in in de wereld van fotobewerking, videomontage of vormgeven zit, is het vrij ‘normaal’ om gebruik te maken van een Mac. Maar waarom eigenlijk? Waarom wordt Mac veel gebruikt in de creatieve sector, en is het ook echt beter dan Windows?

 

Geschiedenis

In de jaren 80 werkten drukkerijen met een programmeertaal dat ‘Postscript’ heet. Postscript is ontwikkeld door Adobe en omschrijft tekst en afbeeldingen in een document. Het is een taal tussen computer en printer. Tegenwoordig werken de meeste mensen met PDF en niet meer met Postscript.

In de jaren 80 kwam het tot een samenwerking tussen het Postscript van Adobe en Apple’s Macintosh. Met grafische programma’s van Adobe op de Macintosh kon een vormgever nu ook met een muis (dat was toen splinternieuw) veel beter en sneller drukwerk opzetten.

Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing, en maakt het niet uit of je gebruik maakt van een Mac of Windows. Maar wat zijn dan nu de verschillen tussen een Apple computer of een op Windows gebaseerde laptop (of computer)?

dmitry-chernyshov-mP7aPSUm7aE-unsplash

Meer hardware-keuzes voor minder geld

Het grootste verschil is dat je bij Windows veel meer mogelijkheden betreft hardware hebt. Je bent vrij om te kiezen wat voor videokaart, moederboard of geheugen je gebruikt. Hierdoor is je computer vaak een stuk krachtiger dan een Mac, terwijl je minder geld uitgeeft.

Waarom Apple?

Je hebt dus zeker geen Apple nodig om grafisch werk te kunnen verrichten. Je wordt dus geen betere ontwerper/video-editor/foto bewerken als je gebruik maakt van een Mac. Toch zijn er veel mensen die toch heel erg fan zijn van Apple. Maar waarom dan?

Veel mensen vinden MacOS een mooi en prettig werken. Een Macbook/iMac werkt prettig, en ziet er bovendien mooi uit. Als iemand een iPhone heeft, is het verleidelijk om ook gebruik te maken van een Mac. Dat komt omdat alle Apple-producten goed samenwerken.

Ook vragen Apple-systemen over het algemeen minder onderhoud, wat voor een IT-afdeling prettig is.

Conclusie

Wat je ook aanschaft, je kan op beide systemen prima vormgeven/foto’s bewerken en/of video-editen. De Adobe pakketten werken op beide systemen goed, en het grootste verschil tussen Mac en Windows is vooral de prijs.

Dus als je iemand hoort zeggen ‘dat een Apple de beste keuze is voor een grafisch vormgever’, dan weet jij vanaf nu dat hier niks van klopt!