Hoe maak je mooie foto’s met je telefoon?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leestijd: 6 minuten

Hoe maak je mooie
foto's met je telefoon

Smartphone fotografie blijft groeien. Je hebt je telefoon bijna altijd bij de hand en de camera’s van deze smartphones worden ook steeds beter. Tijd dus om wat tips te geven om mooie foto’s te maken met je smartphone.

 

Maak je lens schoon

Veeg alle vuiltjes en vingerafdrukken van je lens voordat je aan de slag gaat met je mobiele telefoon. Zonder stof op je lens maak je natuurlijk veel scherpere foto’s. Maak je lens niet schoon met een wc-papiertje, dit kan krassen veroorzaken. Een betere manier om je lens schoon te maken, is met een brillendoekje.

Stel zelf scherp

Een tip is om zelf te bepalen waar je de foto scherp wilt hebben. Wanneer je de camera van je smartphone opent kun je direct foto’s maken. De camera kiest dan zelf een punt waar hij de scherpstelt. Dit is niet altijd het punt dat jij graag scherp wil hebben. Je kan ook zelf scherpstellen. Om dit te doen klik je op je scherm op het deel waar je de foto graag scherp zou willen hebben. Hierdoor kan je de aandacht op een ander punt in je foto leggen!

Zet je grid aan

Een grid bestaat (meestal) uit 2 lijnen die horizontaal over je beeld lopen, en 2 lijnen die verticaal lopen. Deze hulplijnen vormen in totaal 9 gelijke blokken die je helpen om de ‘regel van derden’ te volgen.

Kort uitgelegd houdt deze regel in dat je een foto vaak interessant maakt wanneer je onderwerpen en lijnen langs dit grid legt. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat de horizon gelijk staat aan één van de horizontale lijnen van je grid. Je onderwerp plaats je op één van de verticale lijnen. Op die manier zorg je voor dynamiek in je foto.

Ook helpt een grid om te zien of je foto’s recht maakt. Zo zorg je voor mooie rechte lijnen in je foto (en scheelt dat weer tijd in de bewerking).

Leer de functies van je camera kennen

Sommige smartphone camera’s hebben speciale functies. Zo is het bij sommige smartphones mogelijk om de witbalans, sluitertijd of ISO aan te passen. Verken alle functies van je camera door online naar informatie te zoeken, de handleiding door te lezen of probeer gewoon eens wat. Als je alle functies door en door kent is het veel makkelijker om mooie resultaten te behalen

Zorg voor goede belichting

Wist je dat je zelf de belichting van je foto kunt aanpassen op je smartphone? Dit kan in de manual stand, die ook bijna iedere telefoon tegenwoordig heeft. Maar het kan ook gewoon in de automatische stand van de camera! Hoe het precies werkt is voor iedere camera anders. Bij veel telefoons komt er wanneer je een punt hebt gekozen om scherp te stellen een balkje in beeld. Dit balkje is een slider. Als je de slider naar onder (of naar links/rechts) veegt, wordt je foto minder belicht (donkerder) en verplaats je de slider naar boven (of rechts/links), krijg je een lichtere foto.

Dit is ideaal voor momenten waarop er juist heel veel of juist weinig licht is. Verzet de slider van de belichting dus om de totale foto donkerder of lichter te maken.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin