Hoe maak je een design brief?

Share on facebook
Share on linkedin

Leestijd: 6 minuten

Hoe maak je een design brief?

[post-views]

Maak een design brief in 7 stappen

Een design brief is een belangrijk document wanneer je begint aan een nieuw ontwerpproject. Het geeft duidelijkheid over wat het doel van het project is, wie de doelgroep is, wat het budget is, en wat het eindproduct moet zijn. Door een goede design brief op te stellen, kan je ervoor zorgen dat je project efficiënt en effectief wordt uitgevoerd en dat het behaalt wat je ervan verwacht. In deze blog geven we je 7 stappen om een design brief op te stellen, zodat je goed voorbereid aan het ontwerpproces kunt beginnen.

DESIGN-BRIEF2_ONB

Stap 1: Identificeer het doel van het project.

[post-views]

Voordat je begint met het ontwerpen van een project, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat het doel van het project is. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een merk te lanceren, een product te verkopen, of om een bepaalde boodschap over te brengen. Het is goed om dit doel helder te hebben voordat je begint, zodat je ervoor kan zorgen dat het project ook daadwerkelijk bijdraagt aan het behalen van dit doel.

Stap 2: Bepaal de doelgroep.

Naast het bepalen van het doel van het project, is het ook belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Wie zijn de mensen die het project gaan zien of gebruiken? Het is goed om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen van het project, omdat dit kan helpen bij het bepalen van de juiste toon, stijl en boodschap.

Stap 3: Defineer het budget.

Voordat je begint met het ontwerpen van een project, is het belangrijk om te weten wat het budget is dat je tot je beschikking hebt. Dit kan helpen bij het bepalen van de scope van het project en wat er wel of niet mogelijk is. Het is goed om dit van tevoren duidelijk te hebben, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens het ontwerpproces.

Stap 4: Bepaal de deadline.

Net zoals het belangrijk is om een budget te hebben, is het ook belangrijk om duidelijke deadlines te hebben. Zo weet je wanneer het project af moet zijn en kan je hier rekening mee houden bij het plannen van het ontwerpproces.

Stap 5: Geef de stijl en de tone-of-voice aan.

Naast het doel, de doelgroep en het budget, is het ook goed om aan te geven wat de stijl en het tone-of-voice van het project moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld professioneel, creatief, of luchtig zijn. Door dit van tevoren duidelijk te hebben, kan je ervoor zorgen dat het project ook daadwerkelijk aansluit bij wat je voor ogen hebt.

Stap 6: Geef de specifieke eisen aan.

Naast de algemene richtlijnen, is het ook goed om aan te geven wat de specifieke eisen zijn voor het project. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de afmetingen, de resolutie, en welke formaten nodig zijn. Door deze eisen duidelijk op te schrijven, weet je precies wat er van je verwacht wordt en kan je hier ook rekening mee houden tijdens het ontwerpproces.

Stap 7: Geef aan wat het eindproduct moet zijn.

Tot slot is het goed om aan te geven wat het eindproduct van het project moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld een brochure, een website, of een poster zijn. Door dit van tevoren duidelijk te hebben, kan je ervoor zorgen dat je het juiste materiaal en middelen hebt om het project af te kunnen maken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe een design brief eruit kan zien, maar houd in gedachten dat elk project uniek is en dat je brief daarom ook aangepast kan worden aan de specifieke eisen. Als je een goede design brief opstelt, kan je ervoor zorgen dat je project efficiënt en effectief wordt uitgevoerd en dat het behaalt wat je ervan verwacht.

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.