Dit is het meest gebruikte software voor designers

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 Leestijd: 6 minuten

Dit is het meest gebruikte software voor designers

Als grafisch vormgever moet je handig zijn met bepaalde programma’s. Daar zijn er een heleboel van. En welke zijn nou het fijnste om mee te werken? Als je het aan vormgevers zelf zou vragen, staan toch wel de drie Adobe programma’s; Illustrator, Indesign en Photoshop bovenaan hun lijst. Bij een professionele vormgever staan deze toch wel standaard op hun Macbook. Natuurlijk zijn er ook genoeg gratis programma’s te vinden waarmee je kan vormgeven, maar als je echt professioneel wil gaan ontwerpen ontkom je meestal niet aan een licentie.

Het fijne aan de Adobe programma’s is dat ze vrijwel dezelfde werkomgeving hebben, wat vaak een erg fijne manier van werken is.

Illustrator

Illustrator is tekensoftware. Het is een computerprogramma dat door grafisch vormgevers, DTP’ers, illustratoren en technisch tekenaars wordt gebruikt voor het maken van vectorafbeeldingen. Wat is een vector afbeelding? Een vector afbeelding is een grafische voorstelling die opgebouwd is uit eenvoudige meetkundige objecten, zoals punten, lijnen, krommen, polygonen e.d. Dat houdt in dat je het bestand kan vergroten of verkleinen zonder dat je pixels krijgt of de afbeelding onscherp wordt.

Illustrator is samen met het Adobe programma Photoshop ontwikkeld als aanvullend product, wat je gebruikt voor het maken van logo’s, tekeningen, cartoons, lettertypen en noem maar op.

Indesign

Indesign is een ontwerpprogramma waarmee een document ontworpen kan worden met behulp van kaders, lijnen, kleurvlakken en nog veel meer. Het is een handig programma die wordt gebruikt om bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, folders en visitekaartjes op te maken.

Om een grafisch ontwerp te maken, is het nodig om onderdelen los te ‘ontwerpen’. In InDesign zijn alle onderdelen apart op te maken, waardoor er een unieke grafische vormgeving neergezet kan worden. Indesign biedt de mogelijkheden die veel grafisch ontwerper zoeken. Dit programma werkt het beste in combinatie met Illustrator en Photoshop.

 

Photoshop

Adobe Photoshop is een programma voor het bewerken van foto’s en ander digitaal beeldmateriaal. Je kunt bijvoorbeeld een kleurenfoto naar zwart-wit veranderen, meer nadruk leggen op een bepaalde kleur of elementen toevoegen en verwijderen. Dit programma Photoshop wordt niet alleen gebruikt voor fotobewerkingen maar ook voor illustraties, webbanners, mockups, animaties, 3D-presentaties, fotopresentaties en advertenties. Photoshop heeft een brede doelgroep: fotografen, ontwerpers, webdesigners, video/filmmakers, illustratoren, kunstenaars, architecten en dergelijke.

Mocht je compleet nieuw zijn met deze programma’s en wil je toch oefeningen? YouTube heeft een groot aanbod aan tutorials waarin wordt uitgelegd hoe je iets moet doen.

Ga jij graag zelf aan de slag of laat je het liever doen door een professionele vormgever?