De psychologie achter merkkleuren

Share on facebook
Share on linkedin

Leestijd: 6 minuten

De psychologie achter merkkleuren

[post-views]

hoe kleuren emoties opwekken en waarom dit belangrijk is voor je branding

Als je een eigen bedrijf hebt, zul je op een gegeven moment naar je branding en kleurenschema moeten denken. Maar weet je dat er meer psychologie achter de betekenis van merkkleuren zit dan je misschien denkt? Kleine designfoutjes kunnen gemakkelijk onopgemerkt blijven en een aanhoudende impact hebben op hoe je merk wordt gezien door het publiek. Als iets niet helemaal klopt aan je design, vertrouw dan op je intuïtie en onderzoek het.

Designer choosing colors for doing graphic on laptop.

De rol van kleur in branding

[post-views]

Merkkleuren hebben een grote invloed op de herkenbaarheid van je merk en hoe het wordt gezien door het publiek. Je logo en kleurenschema zullen misschien niet direct je bedrijf runnen, maar ze zullen wel een subtiele invloed hebben op alles wat je naar buiten brengt. Dit is waar kleurentheorie voor bedrijven om de hoek komt kijken.

Op het eenvoudigste gezegd, communiceren merkkleuren zonder woorden. Taal spreekt ons linkerbrein aan, dat logisch denkt. Terwijl kleur ons via ons rechterbrein, de wereld van gevoelens en intuïtie, communiceert.

Uit verschillende studies is gebleken dat consumenten veel meer worden aangestuurd door emoties dan door logica. We zouden graag allemaal denken dat we rationele beslissers zijn, maar de waarheid is dat de meeste mensen op hun gevoel afgaan als het erop aankomt. Vooral tegenwoordig, met consumenten die zo veel beslissingsvermoeidheid en optie-overload ervaren, is het onmogelijk om de voor- en nadelen van elke beslissing te wegen. Als iemand onzeker of overweldigd is, neemt het rechterbrein, dat verantwoordelijk is voor emoties, het over van het linkerbrein, dat verantwoordelijk is voor logisch denken.

Met dit begrip van consumentengedrag worden merkkleuren nog

belangrijker dan alleen maar een leuk extraatje. Als ze strategisch gekozen worden, helpen kleuren om je doelen als merk te bereiken.

Definieer je merk: de belangrijkste stap naar effectieve branding

Of je nu voor het eerst merkkleuren kiest of het merk opnieuw aan het branden bent, een interne audit is cruciaal. Begin door naar je merk te kijken en het te definiëren (“merkarchetypes” zijn een goede startplaats). Stel jezelf de volgende vragen:

 • Komt het publieke beeld van je merk overeen met je beoogde merkidentiteit?
 • Komt de content die je publiceert overeen met je beoogde merkidentiteit?
 • Komt je huidige merkdesign en je beoogde merkidentiteit met elkaar in conflict?

Het is nooit te laat om je merkstrategie aan te passen als iets niet werkt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je klanten enthousiast reageren op je humoristische kant, is er geen reden om je merk opnieuw te vormen met humor als belangrijk onderdeel.

Zodra je merkpersoonlijkheid duidelijk is gedefinieerd, is het tijd om je merkkleuren te kiezen.

Het kiezen van merkkleuren

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van merkkleuren:

 • Zorg ervoor dat je kleuren passen bij je merkpersoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld een professioneel en serieus merk wilt neerzetten, kun je beter geen knallende, opvallende kleuren gebruiken.
 • Houd rekening met de betekenis van kleuren. Elk land en culturele groep heeft een andere betekenis voor bepaalde kleuren, dus het is belangrijk om te onderzoeken wat de betekenis is van de kleuren die je kiest in de landen waar je je richt op het publiek.
 • Gebruik niet te veel verschillende kleuren. Het is beter om een beperkt aantal kleuren te gebruiken, zodat je merk een duidelijke en consistente uitstraling heeft.

Hoe merkkleuren emoties opwekken

Merkkleuren kunnen emoties opwekken bij je publiek. Hieronder een paar voorbeelden van de emoties die bepaalde kleuren kunnen opwekken:

 • Rood: opwinding, energie, urgentie
 • Oranje: vriendelijkheid, warmte, vreugde

 

 • Geel: vreugde, opwinding, attentie
 • Groen: harmonie, natuur, gezondheid
 • Blauw: vertrouwen, stabiliteit, kalmte
 • Paars: luxe, exclusiviteit, creativiteit

Houd er rekening mee dat de emoties die bepaalde kleuren opwekken niet universeel zijn en kunnen variëren afhankelijk van de persoon en culturele achtergrond. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar de betekenis van kleuren in de landen waar je je richt op het publiek.

Conclusie: Het belang van strategisch kiezen van merkkleuren

In samenvatting, merkkleuren zijn belangrijk omdat ze emoties opwekken bij het publiek en kunnen helpen om je doelen als merk te bereiken. Het is daarom belangrijk om je merk te definiëren en vervolgens bewust te kiezen voor merkkleuren die passen bij je merkpersoonlijkheid en de emoties opwekken die je wilt bereiken bij je publiek.

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van merkkleuren of het herontwerpen van je branding, aarzel dan niet om professioneel advies te vragen. Een paar uur investering in professioneel design kan een groot verschil maken in hoe je merk wordt gezien door het publiek.

Share on facebook
Share on linkedin

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.

Ben je klaar voor onbeperkt design?

Wij nemen Binnen 24 uur contact met je op

Hoe werkt het?
Vul het formulier in en we nemen binnen 24 uur
contact met je op om jouw aanmelding af te ronden.